Hasznos tippek mielőtt statikust hív

Statikus szakvélemény, statikus tervezés

Statikus szakvélemény, statikus tervezés

Ingatlan vásárlás előtt

2015. február 10. - Statikum

Kinéztük álmaink házát, hogyan tovább?

housekey.jpgNemrég vásároltam egy ingatlant. Az adás-vételi szerződés megkötésekor megkérdezte az ügyvéd (és természetesen a szerződésbe is bele lett foglalva), hogy tisztában vagyok-e az épület műszaki állapotával, megtekintettem-e és az mindenben a szándékaim szerinti.

Nekem statikus szakértőként ez egyértelmű volt, és tudtam, mit kell nézni. De természetesen a legtöbb esetben nem ez a helyzet.

A műszaki dokumentáció

Éppen e sorok írásakor kaptam egy telefont, amiben felmerült a kérdés, hogy az eladó még nem akarja megmutatni az érdeklődőnek a ház műszaki dokumentációját. Ez már önmagában furcsa, és gyanakvásra ad okot.

Minden esetben kérjük el még a szemrevételezéskor az épület műszaki dokumentációját (általában van ilyen, régi házaknál vidéken már nem túl gyakori). Ha a valóságban nem az van a tartószerkezetek vagy a homlokzati nyílászárók tekintetében, mint ami a műszaki dokumentációban szerepel, akkor egy esetleges vásárlás esetén minden jogkövetkezmény a vevőt terheli. Tehát neki kell elkészíttetni a fennmaradási tervdokumentációt és neki kell megfizetni a büntetést.

A műszaki dokumentáció tartalma egy építész terv (alaprajzok, metszetek, homlokzatok) illetve műszaki leírás. Jobb esetben szakági tervezők is vannak (statikus, gépész, elektromos).

Jó ha tudjuk azt is, van-e használatba vételi engedély, tehát ezt is kérjük el a tulajdonostól. Ha nincs, akkor ezt vásárlás után nekünk kell intézni.

Az épület műszaki állapota

Ha szeretne nyugodtan aludni, célszerű az épületet vásárlás előtt statikussal megnézetni. Ingatlan vásárlás előtti statikus szakvélemény készítése esetén a következőkre szoktunk figyelni és az írásos anyagban kitérni:

  • Általános tudnivalók az épületről (kora, építéstechnológia, stb.)
  • Alapozás állapota (általában a felszerkezet, tehát a falak, födémek állapotából lehet rá következtetni, feltárásra nagyon ritkán van lehetőség vásárlás előtt)
  • Falak állapota
  • Esetleges repedések a falon - milyen nagyságrendűek, irányúak, szükség van-e miattuk szerkezet megerősítése vagy egyáltalán van-e velük bármi teendő
  • Födémek állapota
  • Tetőszerkezet állapota
  • Igény esetén műszeres nedvességmérés
  • Esetleges átalakítási elképzelések megbeszélése és belefoglalása az anyagba
  • Fotódokumentáció készítése (természetesen csak a tulajdonos beleegyezésével)

Természetesen minden látható és rejtett hibára felhívjuk a figyelmet, mert igen költséges lehet, ha a későbbiekben derül ki, hogy a szerkezetet meg kell erősíteni vagy pl. a szigetelések rongálódása illetve elöregedése miatt utólagos szigetelési eljárásokat kell bevetni. Így a statikus szakvélemény erre is kitér.

Rejtett hibák

Jogilag nehéz lehet kezelni, mert - ahogyan azt egy ügyvédtől kaptam felvilágosításként - alapesetben a bíróság legfeljebb olyan mértékű kártérítést ítél meg a vevőnek, hogy azzal ki tudja javítani a hibát. Tehát visszatáncolni a vásárlásból vagy az eredeti állapotot visszaállítani problémás lehet. Utólagosan készíttetni emiatt statikus szakvéleményt már nem túl szerencsés dolog, sokszor "veszett fejsze nyele".

Éppen ezért keresünk rejtett hibákat az ingatlanon még a vásárlás előtti szemrevételezéskor. Egy frissen felújított házban a legnehezebb észrevenni ezeket, de azért ezekben az épületekben is vannak árulkodó jelek. Ilyen lehet pl. a padlástér. Ha épp csak külsőre kipofozták az épületet, hogy el tudják sózni, az a padlástérből látványosan látszik. Vagy ilyen lehet az elkent penész is, ami foltot hagy a festésen. További rejtett hibára utaló jeleket talál honlapunkon is. A statikus szakvéleményben részletesen kitérünk ezekre, ha vannak.

Természetesen röntgen szemünk nekünk sincs, de minden általunk észlelhető hasonló problémára felhívjuk megbízóink figyelmét. Ha ezekből a hibákból több is akad, akkor a vételnél ezeket belekalkulálva kell megtenni az ajánlatot - vagy adott esetben elkerülni az ingatlant.

Keressen bennünket, hogy segítsünk elkerülni az idegeskedést, hogy nyugodtan tudjon aludni.

Statikus szakvélemény készítése itt:

www.statikustervezes.hu

+36-30-305-3397

 

A bejegyzés trackback címe:

https://statikus-szakvelemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr117158295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása